Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 10 de juny del 2011

Presentació de projecte

Aquest projecte pretén referenciar el paper representat per un espai geogràfic concret, en aquest cas la ciutat de Barcelona, com a centre de creació, producció i com a font d'inspiració literària. 

L'objectiu del treball era molt clar, es volia referenciar el paper de la ciutat de Barcelona com a centre de creació i producció literària en un marc europeu. Però això no acabava aquí, es va reduir l'abast d'aquest estudi a un període determinat en el temps, que comprenia el Romanticisme i Realisme, el Modernisme, el Noucentisme i l'Avantguardisme, sempre des d'una perspectiva Europea, és a dir, mostrant la interacció entre la ciutat de Barcelona i els diversos centres culturals europeus, en els que els escriptors nacionals catalans s'emmirallaven tot cercant inspiració, noves idees i perspectives, a partir de les que intentarien reflectir la realitat del seu temps.

La wiki que us presentem és una font d'informació idònia per apreciar tot aquest procés d'adopció, assimilació i interpretació de tendències, estils, idees, etc. que caracteritzà la producció literària catalana durant el període de temps sotmès a anàlisi. Per tant, aquesta wiki aconsegueix mostrar aquest joc d'interaccions entre Europa i la ciutat de Barcelona, ja que l'adopció dels postulats literaris que imperaven a Europa per part dels escriptors catalans, que buscaven noves formes d'expressió més en consonància amb els temps que vivien, és una realitat incontestable.

 La idea principal era molt més ambiciosa, ja que preteníem abastar un període molt més llarg. En un primer moment, havíem plantejat el tema a partir d’un estudi diacrònic, és a dir, es volia plantejar tenint en compte les primeres manifestacions escrites en llengua catalana on la ciutat de Barcelona fos protagonista, mantenint la perspectiva Europea. Degut al tipus de projecte i a les indicacions del consultor vam decidir escurçar el període de temps. Aquest fet va comportar que poguéssim fer un estudi més exhaustiu del període finalment escollit. Tot i l'escurçament, ràpidament ens vam adonar que havíem de sintetitzar al màxim el material del que disposàvem, ja que el número de paraules que com a màxim havia de tenir  el projecte final condicionaven l'estructura de la wiki i la redacció del text. Aquest crec que va ser el problema més important amb el que ens vam trobar durant el procés de constitució del projecte, ja que vam dedicar molt de temps a l'obtenció d'una estructura i un text definitiu que s'ajustés a les indicacions rebudes per part del consultor en les diferents fases del projecte. Una altra dificultat, vam patir-la en la fase tres, ja que després de realitzar les cerques i compartir-les amb un marcador social (fase dos), havent escollit les deu definitives per a la redacció posterior de la primera versió del projecte, vam ser conscients que les webs escollides en la fase anterior no responien del tot a les nostres expectatives, per tant, vam haver de dedicar temps a cercar noves webs que aportessin la informació que realment necessitàvem.

Després de llegir la versió definitiva del projecte, tenim la certesa d'haver assolit els objectius prefixats. La prova més clara d'aquesta afirmació la trobem en les obres i autors als que es fa referència en cada un dels moviments que estructuren el projecte. Els autors, en les seves obres, escenifiquen la interacció entre Barcelona i la resta del continent, ja que aquestes es conformen al voltant dels postulats vigents a Europa, això sí, prenent  la ciutat de Barcelona com a principal protagonista de les diferents realitats que pretenen evocar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada